פרסום ראשוני בארץ - MONGURD: כטב"ם ייחודי המשוגר מזביל (פרויקט סטודנטים מהטכניון)
טל ענבר,‏ יום ראשון, 25 בפברואר 2007

 את הפרויקט הנחה דרור ארצי מרפאל, והשתתפו בו תשעה סטודנטים. הפרויקט היה שאפתני והוא כלל תכנון של כטב"ם שנועד לענות על דרישות מגוונות ומחמירות, ביניהן יחס טוב בין משקל הכלי למשקל המטעד, שהיה ארוכה באוויר (אתגר לנוכח הכמות המוגבלת של הדלק), שיגור מזביל – שהכתיב מנגנון מסובך לקיפול ופתיחת הכנפיים, רום טיסה מרבי, נחיתה בסיוע מצנח וכריות אוויר ועוד

מאת טל ענבר, כתב "הידען" לענייני תעופה וחלל

בשבוע שעבר התקיים הכנס השנתי הארבעים ושבעה של האגודה הישראלית למדעי התעופה והחלל. בין ההרצאות המקצועיות והמדעיות של הכנס, בלטו מספר פרויקטי סטודנטים להנדסת תעופה וחלל מהטכניון. אחד הפרויקטים המעניינים שהוצגו בכנס עסק בפיתוח כטב"ם (כלי טייס בלתי מאויש) ייחודי המשוגר מזביל (מכל איחסון שמשגרים מתוכו).

את הפרויקט הנחה דרור ארצי מרפאל, והשתתפו בו תשעה סטודנטים. הפרויקט היה שאפתני והוא כלל תכנון של כטב"ם שנועד לענות על דרישות מגוונות ומחמירות, ביניהן יחס טוב בין משקל הכלי למשקל המטעד, שהיה ארוכה באוויר (אתגר לנוכח הכמות המוגבלת של הדלק), שיגור מזביל – שהכתיב מנגנון מסובך לקיפול ופתיחת הכנפיים, רום טיסה מרבי, נחיתה בסיוע מצנח וכריות אוויר, וכן השארת נפח משמעותי ריק בתוך הכטב"ם – לשימוש לקוחות פוטנציאליים, שיוכלו לבחור איזה רכיבים ומערכות לשלב בכלי.

הכטב"ם שתוכנן על ידי צוות הסטודנטים מכונה MONGURD – ראשי תיבות של Multy Operational national Guard. משקל ההמראה המרבי נקבע לחמישים ק"ג, ומשקל המטעד (שתי מצלמות – אחת יום והשנייה לצילום לילה) לע יעלה על 20 ק"ג. הכטב"ם נדרש להשיג יכולת שהיה באוויר של 10 שעות, ולהגיע לרום טיסה של 10000 רגל.

הסטודנטים בחרו בתצורת קנארד – שילוב של משטח אווירודינאמי גדול לפנים , ולמעשה כנף נוספת. תצורה זו תורמת ליציבות הכלי וכן אפשרה את המבנה המיוחד שמתקפל לתוך מיכל אחסנה ושיגור. מיכל השיגור תוכנן להיות מותקן במגוון כלי רכב קרקעיים (דוגמת האמר) או אף להינשא לאוויר על ידי כלי טייס אחר, מאויש או אף כטב"ם אחר.

 
הסטודנטים בחנו תצורות אווירודינמיות רבות מאוד, בטרם הוחלט על התצורה הסופית. אתגרים רבים עמדו בפניהם – כולל החלטות לגבי מיקום מיכלי הדלק, ביצוע חישוב אופטימאלי של מרכז הכובד (המשתנה תוך כדי טיסה בגלל צריכת דלק או הטלת חימוש מהכטב"ם) וכאמור מנגנון הפריסה המהירה של כנפי הכלי לאחר הזנקתו ממיכל האחסון והשיגור על ידי מנוע רקטי.
לכלי מוטת כנפיים מרשימה של 3.3 מטרים (הכנף הקדמית בעלת מוטה של 2 מטרים) והוא מונע על ידי מנוע בוכנה המותקן בחלקו האחורי. לכטב"ם שתי מצלמות – אחת ממוקמת בחרטום והשנייה מאוכסנת בתוך הגוף, ונשלפת החוצה כלפי מטה. המצלמה מתכנסת חזרה אל הגוף בטרם נחיתת הכלי – על מנת להגן עליה.

במסגרת העבודה על הפרויקט נבנה דגם מוקטן של הכטב"ם ובוצעו בו מספר טיסות. יש לציין כי בדגם לא הותקנו מערכות רבות שאמורות היו להיות מותקנות בכלי האמיתי. בגלל תקלה במנוע, התרסק מטוס הניסוי באופן שלא אפשר את הצגתו בכנס.


פרויקט סטודנטים זה הציג תפיסות מתקדמות בתיכון כלי טייס בלתי מאוישים, ועמד בסד לוחץ במיוחד  של זמן ותקציב. הסטודנטים להנדסת אווירונאוטיקה וחלל הדגימו יישום של הידע שנלמד במהלך לימודיהם בטכניון, והראו יכולת ניהול פרויקט מורכב בזמן קצר. למרות שהכטב"ם שתוכנן נשאר כרעיון בלבד, יש בו כדי להציג תחום מעניין בפיתוח כלים דומים בעתיד, וכן הוא מראה את הרמה המקצועית הגבוה מאוד שהופגנה על ידי סטודנטי הטכניון.